content="gplpoJXKmBanz1ifeQRWwhX_0ny29qvbMFFJidHN9I0" /> google135f37f4b9030a3d

Pieter Harcksen

Pieter Harcksen (Rotterdam, 1955) leerde gitaarspelen van zijn vader, die in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw in jazzbandjes speelde. Ondanks klassiek gitaarles lukte het niet om het notenschrift te leren en ontstond de drang om van alles op gehoor ‘gewoon na te spelen’. Op de lagere school speelde Pieter al met klasgenoten samen en op de middelbare school kwam hij in zijn eerste bandje, waarin hij elektrisch gitaar speelde. Eind jaren zestig speelde hij samen met de bekende bluesgitarist Sjoerd Plak en met drummer Peter Kunst. Begin jaren zeventig kwam Pieter in contact met muzikanten in het van pop-, blues- en rockmuziek bruisende Krimpen aan den IJssel. Daar ontmoette hij zijn jeugdvriend Hans Siefert. Samen experimenteerden zij met bandeffecten op een voor die tijd geavanceerde bandrecorder.

 

In 1974 begon de samenwerking met Hans Siefert, Leo Anemaet, Nicky Mouw, Age Kat en Rick Hoogendorp (later bekend als Rick DeVito). Het was de basis van Frozen Frog, waarvan Pieter vier jaar deel uitmaakte.

 

Eind jaren 70 speelde Pieter als gastmuzikant in verschillende gezelschappen en componeerde hij veel muziek. In deze periode leerde hij een nieuwe muziekstroming kennen, symphonische rock. Begin jaren tachtig bouwde Pieter zijn huisstudio en experimenteerde hij met synthesizers en effectapparatuur.

 

Door zijn huwelijk met de in Brazilië geboren en getogen Mieke werd Pieter gegrepen door de muziek uit dit land, de bijzondere ritmes en akkoordenschema’s van de bossa nova. Via het consulaat en de ambassade van Brazilië kwam hij in contact met verschillende Braziliaanse muzikanten onder wie gitarist/bassist Carlos Duba.

 

Dat live met een band spelen toch weer bleef trekken, bleek toen de oude makkers uit Krimpen aan den IJssel weer samenspeelden op het huwelijksfeest van Hans Siefert in het Feijenoord Stadion. De eerste jam session vond plaats in het roemruchte Roepie Groepie in Krimpen aan den IJssel, met Carlos Duba en de Braziliaanse singer-songwriter Marcelo Godoy. De twee Brazilianen, die elkaar niet kenden, werden gezworen vrienden.

Deze sessies waren mede de oorzaak voor het ontstaan van De Polderband die onderdak vond in de Stormpolder, in de fabriekshal van gitarist Frans Blind.

 

In de jaren negentig maakte Pieter Harcksen commercials en filmmuziek in Studio Soundhouse van vriend/gitarist/producer Martin Agterberg. Ook met gitarist Age Kat, met wie hij in Frozen Frog speelde, produceerde hij muziek voor film en animatie.

In De Polderband zingt Pieter en speelt hij gitaar en gitaarsynthesizer.

 

Favoriete gitarist(en): Tommy Emmanuel, Steve Morse, Pat Metheny.

Favoriete bands: Beatles, Focus, Finch, Dixie Dregs, Roupa Nova, Boston.

Favoriete composities: Macarthur Park, Suite Judy blue eyes, Bohemian Rhapsody.

Favoriete zanger(es): Johny Mathis, Richard Harris, Johan Verminnen.

Favoriete plaat/platen: Through a glass darkly (Radiophonic Workshop).

Muzikaal motto: Geef er je eigen interpretatie aan, maar respecteer de compositie van anderen.

 

Instrumentarium:

 

Gitaren:

Brian Moore iGuitar 21.13 met RMC piezo en hexaphonisch element

Yamaha APX 500 elektro-akoestisch

Digiorgio klassieke gitaar met piezo element

 

Versterkers:

LAB Series L5

Proel M500 usb powered Mixer

LEM P12 Speakers

 

Effect apparatuur:

Roland GR-33 Gitaar- synthesizer

Contact: info@depolderband.nl