content="gplpoJXKmBanz1ifeQRWwhX_0ny29qvbMFFJidHN9I0" /> google135f37f4b9030a3d

Frans Blind

Frans Blind (Krimpen aan den IJssel, 1955) is gitarist met een brede muzikale belangstelling. Rond 1970 begon hij met spelen op een oude gitaar van zijn moeder. Hij houdt van veel soorten muziek en verschillende stijlen zoals jazz, blues, rock & roll en coutryrock. Maar zijn grote passie is de blues. “Ik heb mijzelf altijd bluesmuzikant gevoeld,” zegt hij. Er zijn diverse oudere films en opnames waarop Frans al is te horen als bluesgitarist. Daarop is ook te horen en te zien dat hij een goede blueszanger is.

 

In de jaren 1958-1960  woonde Frans met zijn familie in Zuid-Afrika. Mogelijk heeft dat verblijf ook invloed gehad op zijn muzikale voorkeur. In diverse composities van Frans is die inspiratie duidelijk hoorbaar. Hij zegt daarover: “Afrikaanse muziek met bijbehorend ritmes vind ik ook prachtig. Ik denk inderdaad dat in sommige stukken die ik componeerde deze invloeden samenkomen in mijn stijl van spelen.” Maar hoe omschrijft Frans zijn eigen stijl van spelen? “Ik versta daaronder eigenlijk gewoon een mengelmoes van alle muziek die ik mooi vind, op mijn manier gespeeld.”

 

Muziek maken begon pas goed op de middelbare school. In die periode leerde Frans gitarist René de Beuk kennen en al gauw was er een muzikale click tussen die twee. Na korte tijd kwamen drummer Jan Quist en bassist Dirk van Schie het tweetal versterken. De band heette Fragile en de muzikanten repeteerden op zolder in een oude werkloods van vader Blind.

 

Door de loop der jaren heeft Frans gespeeld met een reeks aan muzikanten in talloze formaties. Na Fragile volgde het ludieke Trio Onbenul, samen met Dirk van Schie, Hugo Boudesteijn en Yvonne Muilenburg. Het kwartet met zijn folkmuziek hield het vol tot 1980. De relatie met de leden bleef echter aan, vooral met Yvonne, met wie Frans trouwde in 1978. Van 1980 tot 2013 vormde Frans het duo BB-Stomp met zanger-gitarist Hugo Boudesteijn, dat bekend werd met zijn pure, oude jazz, dixieland- en bluesklassiekers.  Frans beperkte zich niet tot het duo want muziek maken met veel vrienden, plezier maken en met elkaar optreden vond hij zo leuk, dat hij in verschillende formaties tegelijk speelde.

Zoals met Franky and his jumping cats, samen met de bekende en geroutineerde oud-muzikanten van de bekende Krimpense groep The Frog - onder wie de blazers Barend Petersen (saxofoon), Ron Limberg (trompet), Age Kat (gitaar) Boetje Sengkerij (Bas) en Hans Siefert (drums). Verder in de groep Edwin Theuerzeit trompet  en - wederom - Hugo Boudesteijn. In 1985 gaf Frans vorm aan de Mr Jacob Band (een eerbetoon met liedjes van de beroemde en overleden Krimpense muzikant Mr. Jacob).

In 1993 stichtte Frans met zijn oude muziekvrienden De Polderband.

 

 

Instrumentarium:

 

Gitaren:

Eko gemodificeerd

Gretsch Tennesee Rose,

Godin akoestisch/elektrisch nylon strings

Dobro original ca. 1960

 

Versterkers:

Roland Bolt 60/100 W

Fender Concert 4x10-50W

California Blond acoustic Amp

 

Effect apparatuur:

Mooer Overdrive, Distortion, Chorus en Echo

Morley WahWah

Contact: info@depolderband.nl